Uviet: Een zeldzaam en fascinerend mineraal uit de toermalijn groep

Uviet

Uviet is een zeldzaam en opmerkelijk mineraal dat deel uitmaakt van de toermalijn groep. In tegenstelling tot de gebruikelijke langwerpige kristallen die kenmerkend zijn voor toermalijn, vormt uviet vaak kort prismatische kristallen die bijna op een granaat lijken. In dit artikel gaan we dieper in op de unieke eigenschappen en geschiedenis van uviet.

Kenmerken van uviet

Hoewel uviet qua vorm doet denken aan granaat, vertonen de kristallen een drievoudige symmetrie, wat betekent dat ze tot het trigonale kristalstelsel behoren. Uviet is te vinden in verschillende kleuren, waaronder groen, bruin en rood, en heeft een hardheid van 7 ½ op de schaal van Mohs.

Veel andere groene mineralen, zoals uvaroviet, demantoïed, vesuvianiet, titaniet, epidoot, smaragd, libetheniet, ludlamiet en (chroom)diopsied, kunnen op het eerste gezicht op uviet lijken, maar hebben allemaal verschillende kristalvormen en vaak ook andere kleurtinten.

De oorsprong en naamgeving van uviet

Uviet is vernoemd naar de provincie Uva in Sri Lanka, waar het mineraal voor het eerst werd ontdekt. Er is echter enige verwarring geweest over de naamgeving van uviet. In 2011 werd de officiële naam door de International Mineralogical Association (IMA) vastgesteld als uviet. In 2018 werd de naam weer ingetrokken, omdat het materiaal van de typelocaliteit mogelijk een nieuwe variant zou zijn. Uiteindelijk werd de naam uviet in 2020 opnieuw goedgekeurd, met de typelocaliteit op Elba, Italië.

De meeste exemplaren die historisch gezien als uviet werden beschouwd, zijn in werkelijkheid echter fluor-uviet, dat een reeks vormt met uviet. Zonder analyse zou een “uviet” daarom eigenlijk beschreven moeten worden als een mineraal uit de fluor-uviet-uviet reeks.

Uviet is een zeldzaam en intrigerend mineraal uit de toermalijn groep, dat zich onderscheidt door zijn unieke kristalvorm en kleuren. Hoewel het gemakkelijk verward kan worden met andere groene mineralen, is de drievoudige symmetrie en bijzondere vorm van uviet onmiskenbaar. Of je nu kiest voor de term fluor-uviet of uviet, dit fascinerende mineraal blijft een bijzondere aanwinst voor liefhebbers van mineralen en edelstenen.

De zeldzaamheid en schoonheid van uviet maken het tot een begeerlijk verzamelobject voor kenners en wetenschappers. Hoewel de naamgeving en classificatie enige verwarring hebben veroorzaakt, is de interesse in dit unieke mineraal onverminderd gebleven. Als u op zoek bent naar een bijzonder exemplaar om aan uw collectie toe te voegen, is uviet zeker een mineraal om te overwegen.

Schrijf je HIER in en ontvang maandelijks Steengoede post

Ontdek elke maand de wereld van mineralen en edelstenen met mijn boeiende nieuwsbrief! Ontvang updates over nieuwe activiteiten, leer fascinerende feiten en lees de nieuwste analyses.

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *