Lezingen en workshops

Lezingen en workshops

Ben je op zoek naar een boeiend en informatief verhaal over mineralen, edelstenen of geologie? Dan ben ik de spreker die je zoekt! Met mijn uitgebreide ervaring, kennis en enthousiasme neem ik je mee op een fascinerende reis door de wereld van mineralen en edelstenen of geologische fenomenen. Tijdens een workshop of lezing vertel ik je alles over de geologische achtergrond van stenen en over hun prachtige kleuren en patronen. Je leert over de verschillende soorten mineralen en edelstenen en hun unieke eigenschappen en je ontdekt waar deze stenen voorkomen en hoe ze zijn ontstaan. Of je nu een verzamelaar bent die op zoek is naar meer kennis over je favoriete stenen of gewoon geïnteresseerd bent in wat je ziet in het landschap, mijn lezing zal je zeker inspireren en informeren. Bekijk de agenda voor geplande events of neem vandaag nog contact met mij op en boek mij als spreker voor je volgende evenement!
U - unakiet

Kies wat je nodig hebt

Ontdek samen met mij de boeiende verhalen achter geologie, vulkanen, landschappen en stenen! Met de combinatie van mijn onderwijsvaardigheden en enthousiasme voor geologie, bied ik op maat gemaakte lezingen en interactieve workshops over een reeks geologische onderwerpen. Afhankelijk van je beschikbare tijd duren deze sessies meestal twee uur inclusief een pauze, maar kunnen ze worden aangepast aan jouw behoeften – zelfs online! Ik gebruik mijn eigen foto’s, boeken, geologische kaarten en stenen om mijn verhalen tot leven te brengen. Bekijk hieronder de reeds beschikbare onderwerpen, laat je inspireren door de concrete voorbeelden

Mineralen en gesteenten

 • Belazeriet: herkennen van nep en namaak
 • Gevaarlijke mineralen
 • Groeivormen van kwarts
 • Fluoriet
 • Bariet en aanverwante zwaargewichten onder de sulfaten
 • Veldspaten
 • Toermalijn
 • Glimmers
 • Rhombenporfieren uit het Oslogebied
 • Ignimbriet: stenen uit ‘vurige regen’

Geologische reisverhalen

 • Highlights vulkaanreizen
 • IJsland: land van vuur en ijs
 • Actieve vulkanen van Costa Rica en Nicaragua
 • Hawaii: vulkanen in de zee
 • Actieve vulkanen van Italiëa
 • Geologie en landschap Zuid Noorwegen

Geologie divers

 • De Aarde en vulkanisme
 • Hotspot vulkanisme
 • Geologie van Twente, vaste grond onder onze voeten?

Enkele inspiratievolle voorbeelden

Hieronder vind je enkele voorbeelden van op maat gemaakte workshops en lezingen die ik eerder heb gegeven. Misschien zoek je een lezing waarin je een diepgaande blik op de geologie krijgt. Of ben je meer op zoek naar een workshop die je helpt de kennis en vaardigheden van je personeel te versterken. De garantie bij het volgen van een workshop of lezing is dat je inspiratie, vaardigheden en kennis op gaat doen die je voor altijd van dienst zal zijn!
Gevaarlijke mineralen lezing

Gevaarlijke mineralen

Er zijn risico’s bij het omgaan met een aantal gevaarlijke mineralen. Sommige mineralen zijn namelijk behoorlijk giftig of geven radioactieve straling af. Bij het verzamelen van of gebruiken van mineralen is het belangrijk om te weten hoe je daar rekening mee kunt houden. Welke mineralen kun je bijvoorbeeld beter niet aan je kinderen geven of gebruiken om edelsteen water van te maken? Ik geef ook tips om veilig gevaarlijke mineralen te hanteren. Aan bod komen radioactieve mineralen zoals Torberniet, Autuniet en Monaziet; mineralen uit de asbest groep zoals Chrysotiel, Riebeckiet, Crocidoliet, Serpentijn en Actinoliet; mineralen met zware metalen bijvoorbeeld koper, lood en antimoon, Malachiet, Galeniet en Antimoniet; overige risicovolle mineralen zoals de lab-grown Lopeziet en Chalcanthiet en de arseenhoudende mineralen Auripigment, Realgaar en Bumblebee Jaspis. Een LEZING voor de leden van een geologische vereniging.

De Aarde en vulkanisme: een kennismaking met de planeet waarop we wonen

De Aarde en vulkanisme: een kennismaking met de planeet waarop we wonen

De meeste mensen weten eigenlijk maar weinig over de planeet waarop we wonen. Deze lezing laat je kennismaken met de basis van het ontstaan van de aarde, de structuur ervan en een aantal geologische processen. Met name plaattektoniek (het verschuiven van de continenten) en vulkanisme worden uitvoeriger besproken. Een LEZING met veel beeldmateriaal en gesteente en prima geschikt om de algemene kennis van een breed publiek op te frissen.

Ijsland Gletsjer

IJsland: land van vuur en ijs

In de zomer van 2021 reden we met een kleine camper in 4 weken 4.300 km en liepen we ruim 300.000 stappen om alle hoeken van IJsland te bekijken. Wat een indrukwekkend eiland! Uiteraard komen tijdens de lezing de bekende highlights van de Golden Circle in het zuiden voorbij, maar we komen ook langs het schiereiland Snaefellsnes, de afgelegen Westfjorden, Akureyri en Myvatn in het noorden, Seydisfjordur en de Oostfjorden in het oosten en de gletsjers, watervallen en gletsjermeren in het zuiden. Kers op de taart is uiteraard de actieve eruptie van de Fagradalsfjall vulkaan! Een reisverhaal vol met ruige natuur, ijs, watervallen, vulkanen en hete bronnen en uiteraard de daar gevonden gesteenten en mineralen. Een LEZING met een reisverhaal tijdens de kringavond voor de leden van GEA en NGV.

Belazeriet of niet

Herkennen van nep en namaak

Er worden veel edelstenen, mineralen en gesteenten verkocht onder allerlei commerciële en fantasienamen. Ook is er veel bewerkt of volledig door de mens gemaakt materiaal op de markt waarvoor misleidende namen gebruikt worden. Inmiddels is het een behoorlijke chaos geworden op het gebied van naamgeving in de wereld van edelstenen en mineralen. Bovendien is het vaak onduidelijk om wat voor steen het nu precies gaat. En is het dan Belazeriet of niet? In deze lezing worden vele synoniemen, handelsmerken en fantasienamen voor edelstenen en mineralen besproken. Hierbij wordt informatie gegeven over de wetenschappelijke naamgeving en of er sprake is van natuurlijk of niet-natuurlijk materiaal. Ook worden tips besproken om Belazeriet te herkennen. Een (online) interactieve WORKSHOP waarvan de inhoud gerelateerd is aan mijn boek ‘Belazeriet of niet?’