Dit ben ik, Rolf Egberink

Maak kennis met Rolf Egberink

Stapel van Stenen is er voor alle liefhebbers van mineralen en edelstenen. Zowel de beginnende als meer ervaren verzamelaars, professionals en organisaties vinden bij mij kennis, vaardigheden en antwoorden op prangende vragen. Ik sta voor pasklaar en integer advies dat je nodig hebt om met vertrouwen en op basis van eerlijke informatie te kunnen verzamelen, ‘ontzamelen’ of (ver)kopen.

Graag stel ik mij in enkele woorden voor: Docent, auteur, 40 jaar verzamelaar van mineralen en edelstenen en eigenaar Stapel van Stenen.

Stapel van Stenen Rolf Egberink determineren

Zo ontstaat Stapel van Stenen

stenenruimte-onderzoek

Je kent ze wel ‘de verzamelaars’,  ‘de verwonderaar’. Het begint als kind met zakken vol stenen, schelpen, fossielen en botten, die allemaal mee naar huis mee moesten. Ik ben een verzamelaar en stapel van stenen. 40 jaar geleden als knaapje spreidde ik mijn schatten allemaal netjes uit op een plank in mijn slaapkamer. De plank was snel te klein en mijn ouders zorgden steeds weer voor een ruimte waar ik mijn collectie kon uitstallen. Het kippenhok werd omgebouwd, later de zolderkamer en zelfs een apart deel van de schuur werd omgetoverd tot museum “Mijn Vondst” in Eibergen.

Toen ik ouder werd ging ik de hele wereld over om mijn hobby, kennis en vaardigheden uit te breiden.

1983 museumpje-kippenhok

Juli 1983 Museum Kippenhok

1988 Mijn vondst

1988 Mijn vondst

1990 opening-mijn-vonds

Maart 1990 Opening Mijn vondst

1992 groeve-Juchem
Juli 1992 Groeve Juchem
stenenruimte-cursussen

Dik 20 jaar geleden, begin 2000, kwam de verdieping en werd ik de trotse eigenaar van de Stenenruimte. Ik gaf hier cursussen en deed onderzoek naar diverse mineralen en gesteenten.

Stapel van Stenen Rolf Egberink

Anno 2023 heb ik mijn verzameling tentoongesteld in en op een prachtige 120 jaar oude eikenhouten museumkast in mijn huis in Maastricht. Mijn trotse collectie van voornamelijk mineralen en edelstenen.

Stapel van Stenen is onafhankelijk en probeert zoveel mogelijk liefhebbers met een passie voor mineralen en edelstenen, op een eerlijke integere manier van de broodnodige betrouwbare informatie te voorzien.

Als verzamelaar vind of krijg je vaak stenen waarvan je de naam niet weet, bijvoorbeeld wanneer mensen uit je omgeving stenen meebrengen van hun vakanties. Of je koopt mineralen of edelstenen met een mooie naam zonder dat je precies weet wat het is. 

Ik ben ook die verzamelaar geweest die miskopen heeft gedaan. Achteraf bleek de steen iets anders te zijn dan waarvoor ik hem gekocht had.

Maar het allermoeilijkste als verzamelaar is het ‘ontzamelen’, afscheid nemen van een deel van je verzameling. Hoewel je verzameling er vaak beter van wordt door meer focus en kwaliteit, voelt het toch tegennatuurlijk om stenen weg te doen.

Ik ben enorm enthousiast om de kennis die ik de afgelopen vier decennia heb opgedaan over te dragen aan anderen! Mijn vaardigheden als docent en mijn liefhebberij om anderen te leren en enthousiast te maken over stenen en geologie heb ik gecombineerd in Stapel van Stenen. Ik probeer op een toegankelijke manier de soms ingewikkelde materie over te brengen: Geologie voor iedereen.