Leuk om kennis te maken

Stapel van Stenen is er voor alle liefhebbers van mineralen en edelstenen. Zowel de beginnende als meer ervaren verzamelaars, professionals en organisaties vinden bij mij kennis, vaardigheden en antwoorden op prangende vragen. Ik sta voor pasklaar en integer advies dat je nodig hebt om met vertrouwen en op basis van eerlijke informatie te kunnen verzamelen, ‘ontzamelen’ of (ver)kopen. Graag stel ik mij hieronder verder voor.

Stapel van Stenen Rolf Egberink

Rolf Egberink

Docent, auteur, 40 jaar verzamelaar van mineralen en edelstenen, eigenaar Stapel van Stenen

1983-07-museumpje-kippenhok-tulpstraat-768x552

Juli 1983

1990 opening-mijn-vonds

maart 1990

1988 Mijn vondst

maart 1988

1992 groeve-Juchem

juli 1992

Zo ontstaat het

Je kent ze wel ‘de verzamelaars’,  ‘de verwonderaar’. Het begint als kind met zakken vol stenen, schelpen, fossielen en botten, die allemaal mee naar huis mee moesten. Ik ben een verzamelaar en stapel van stenen. 40 jaar geleden als knaapje spreidde ik mijn schatten allemaal netjes uit op een plank in mijn slaapkamer. De plank was snel te klein en mijn ouders zorgden steeds weer voor een ruimte waar ik mijn collectie kon uitstallen. Het kippenhok werd omgebouwd, later de zolderkamer en zelfs een apart deel van de schuur werd omgetoverd tot museum “Mijn Vondst” in Eibergen. 

Toen ik ouder werd ging ik de hele wereld over om mijn hobby, kennis en vaardigheden uit te breiden.

Dik 20 jaar geleden, begin 2000, kwam de verdieping en werd ik de trotse eigenaar van de Stenenruimte. Ik gaf hier cursussen en deed onderzoek naar diverse mineralen en gesteenten. Anno 2023 heb ik mijn verzameling tentoongesteld in en op een prachtige 120 jaar oude eikenhouten museumkast in mijn huis in Maastricht. Mijn trotse collectie van voornamelijk mineralen en edelstenen.

stenenruimte-onderzoek
stenenruimte-cursussen
Stapel van Stenen Rolf Egberink kast
Stapel van Stenen Rolf Egberink determineren
Stapel van Stenen

Samenwerkingen

Om andere geïnteresseerden te treffen en van elkaar te leren ben ik actief lid van een aantal geologische verenigingen.

Twee landelijke koepels:

  • Stichting Geologische Activiteiten (GEA)
  • Nederlandse Geologische Vereniging (NGV)

Regionale afdelingen in Twente en Limburg:

  • GEA kring Twente
  • NGV afdeling Limburg
  • GEA kring Zuidoost Nederland (Limburg)

Met de geologische verenigingen werk ik samen op het gebied van lezingen, presentaties en excursies, in eigen regio maar ook daarbuiten.

Een lidmaatschap is niet duur en zeer aan te raden wanneer je andere geïnteresseerden wilt ontmoeten.

Stapel van Stenen
samenwerking-kristalmuseum Borculo
samenwerking-kristalmuseum Borculo

Kristalmuseum Borculo

Sinds het Kristalmuseum in de jaren ’90 in Borculo gevestigd is, heb ik hiermee al een goede samenwerking.  Het museum huisvest een schitterende collectie mineralen, kristallen, edelstenen en fossielen van over de hele wereld.

In de beginjaren heb ik er gewerkt als vrijwilliger: stenen schoonmaken, sjouwen, in de winkel en op beurzen helpen. In 1992 ging ik samen met de mensen van het Kristalmuseum naar de grote mineralenbeurs in Tucson, Verenigde Staten. Hier heb ik enorm veel geleerd over mineralen en de internationale handel.

Naast dat ik regelmatig in het museum te vinden ben om de fraaie collectie te bekijken, werken we ook samen op het gebied van exposities, excursies, cursussen en online sessies.

Ik heb live video sessies opgenomen vanuit het Kristalmuseum. Deze kun je HIER bekijken.

samenwerking-kristalmuseum Borculo
In het voorjaar van 2021 richtte ik een aantal vitrines in met een systematische mineralen verzameling voor het museum
samenwerking-kristalmuseum Borculo
Rondleiding Kristalmuseum
samenwerking-kristalmuseum Borculo
Op excursie in de Eifel met Han Kamphuis, de geoloog van het Kristalmuseum
Stapel van Stenen

Alle benodigdheden voor liefhebbers

Bodemschat

Al zolang ik serieus met stenen bezig ben, kom ik ook al bij de familie Verbeek van de Bodemschat in Hengelo (O). Zij hebben werkelijk alles wat je nodig hebt voor je hobby en kunnen je voorzien van professioneel advies.
Ze zijn vooral bekend door hun zeer uitgebreide assortiment geologische gereedschappen, presentatie- en opbergmaterialen, machines voor steenbewerking, microscopen en boeken. Maar ook voor trommelstenen, ruwe mineralen en fossielen kun je hier terecht. Mijn cursisten verwijs ik regelmatig voor aanschaf van een loep of boek door naar de Bodemschat. 

De Bodemschat heeft een uitgebreide webshop en staat op een aantal mineralenbeurzen. De showroom is te vinden aan de Borgmanweg 15 in Hengelo (Overijssel) en is op afspraak te bezoeken. Voordeel van de showroom is dat je onder het genot van een kop koffie alle materialen rustig zelf kunt bekijken en deskundige uitleg kunt krijgen voor je iets aanschaft. De Bodemschat is ook al jaren de organisator van de beurs Mineralogica die jaarlijks in februari in het Van der Valk Hotel in Hengelo plaatsvindt.

Bodemschat
Bodemschat
Stapel van Stenen
Colorgems
Colorgems

UV lampen en mineralen

Colorgems

Wanneer het gaat om ‘lichtgevende mineralen’ werk ik graag samen met de fluorescentie specialist van Europa: Wim Bruines van Colorgems.

In 2018 was Wim één van de cursisten in mijn cursus “mineralen herkennen”. Zijn interesse ligt voornamelijk op het gebied van fluorescerende mineralen. Het is mooi om te zien hoe hij zijn technische kennis inzet om zelf UV-lampen te bouwen voor de mineralenverzamelaar en de hobby meer toegankelijk te maken. Inmiddels is Colorgems uitgegroeid tot een wereldwijde leverancier van zowel lampen als mineralen aan een grote groep enthousiaste fluorescentie verzamelaars en musea.