Samenwerkingen

Om andere geïnteresseerden te treffen en van elkaar te leren ben ik actief lid van een aantal geologische verenigingen.

Sinds januari 2024 zijn de twee landelijke koepels GEA en NGV gefuseerd tot de Landelijke Vereniging Geologische Activiteiten (LVGA). Ik ben lid van de LVGA afdeling Zuidoost Nederland (Limburg) en LVGA afdeling Twente. 

Voor de LVGA zit ik ook in de redactie van het landelijke tijdschrift Conglomeraat.

Daarnaast ben ik nog lid van de NGV afdeling Limburg (nieuwe naam volgt nog) en de Mineralogische Kring Antwerpen (MKA). 

 

Met de geologische verenigingen werk ik samen op het gebied van lezingen, presentaties en excursies, in eigen regio maar ook daarbuiten.

Een lidmaatschap is niet duur en zeer aan te raden wanneer je andere geïnteresseerden wilt ontmoeten. Op de ‘Wereld van stenen kaart’ kun je kijken welke geologische vereniging bij jou in de buurt zit.

landelijke vereniging geologische activiteiten
Over rolf egberink
samenwerking-kristalmuseum Borculo

Kristalmuseum Borculo

Sinds het Kristalmuseum in de jaren ’90 in Borculo gevestigd is, heb ik hiermee al een goede samenwerking.  Het museum huisvest een schitterende collectie mineralen, kristallen, edelstenen en fossielen van over de hele wereld.

In de beginjaren heb ik er gewerkt als vrijwilliger: stenen schoonmaken, sjouwen, in de winkel en op beurzen helpen. In 1992 ging ik samen met de mensen van het Kristalmuseum naar de grote mineralenbeurs in Tucson, Verenigde Staten. Hier heb ik enorm veel geleerd over mineralen en de internationale handel.

Naast dat ik regelmatig in het museum te vinden ben om de fraaie collectie te bekijken, werken we ook samen op het gebied van exposities, excursies, cursussen en online sessies.

Ik heb live video sessies opgenomen vanuit het Kristalmuseum. Deze kun je HIER bekijken.

samenwerking-kristalmuseum Borculo

In het voorjaar van 2021 richtte ik een aantal vitrines in met een systematische mineralen verzameling voor het museum

samenwerking-kristalmuseum Borculo

Rondleiding Kristalmuseum

samenwerking-kristalmuseum Borculo

Op excursie in de Eifel met Han Kamphuis, de geoloog van het Kristalmuseum

Over rolf egberink

Bodemschat

Al zolang ik serieus met stenen bezig ben, kom ik ook al bij de familie Verbeek van de Bodemschat in Hengelo (O). Zij hebben werkelijk alles wat je nodig hebt voor je hobby en kunnen je voorzien van professioneel advies.
Ze zijn vooral bekend door hun zeer uitgebreide assortiment geologische gereedschappen, presentatie- en opbergmaterialen, machines voor steenbewerking, microscopen en boeken. Maar ook voor trommelstenen, ruwe mineralen en fossielen kun je hier terecht. Mijn cursisten verwijs ik regelmatig voor aanschaf van een loep of boek door naar de Bodemschat. We bieden nu samen sets aan voor bij mijn cursussen.

De Bodemschat heeft een uitgebreide webshop en staat op een aantal mineralenbeurzen. De showroom is te vinden aan de Borgmanweg 15 in Hengelo (Overijssel) en is op afspraak te bezoeken. Voordeel van de showroom is dat je onder het genot van een kop koffie alle materialen rustig zelf kunt bekijken en deskundige uitleg kunt krijgen voor je iets aanschaft. De Bodemschat is ook al jaren de organisator van de beurs Mineralogica die jaarlijks in februari in het Van der Valk Hotel in Hengelo plaatsvindt.

Bodemschat
Bodemschat
Over rolf egberink
Colorgems

Colorgems

Wanneer het gaat om ‘lichtgevende mineralen’ werk ik graag samen met de fluorescentie specialist van Europa: Wim Bruines van Colorgems.

In 2018 was Wim één van de cursisten in mijn cursus “mineralen herkennen”. Zijn interesse ligt voornamelijk op het gebied van fluorescerende mineralen. Het is mooi om te zien hoe hij zijn technische kennis inzet om zelf UV-lampen te bouwen voor de mineralenverzamelaar en de hobby meer toegankelijk te maken. Inmiddels is Colorgems uitgegroeid tot een wereldwijde leverancier van zowel lampen als mineralen aan een grote groep enthousiaste fluorescentie verzamelaars en musea.

Colorgems