5.00
(9 Beoordelingen)

Basiscursus Mineralen Herkennen

Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

Mineralen, edelstenen en kristallen zijn mooi om naar te kijken en veel mensen vinden ze interessant om te verzamelen. Maar als je eenmaal een mooi exemplaar hebt gevonden of gekocht, kan het best lastig zijn om te weten wat voor steen het eigenlijk is. Hoe kom je erachter welk mineraal of kristal je hebt en hoe vind je de naam ervan? Je kunt hiervoor een boek over mineralen gebruiken of informatie op internet opzoeken, maar hoe doe je dat precies?

De Basiscursus Mineralen Herkennen helpt je om beter te worden in het herkennen en uit elkaar houden van mineralen en edelstenen. In deze cursus leer je wat mineralen, edelstenen en kristallen eigenlijk zijn en je krijgt uitleg over de belangrijkste begrippen horend bij hun vormen en eigenschappen. Met een handige stap-voor-stap aanpak leer je systematisch naar eigenschappen van mineralen te kijken zoals kristalvorm, welke kleur ze hebben en hoe hard ze zijn. Dit doe je aan de hand van voorbeelden van een aantal veelvoorkomende mineralen, maar ook met je eigen stenen. Daarna leer je hoe je deze informatie vergelijkt met wat er in boeken of op het internet staat, zodat je kunt ontdekken welke steen je precies voor je hebt.

Je leert in deze cursus vooral om anders naar mineralen en edelstenen te kijken. Dat geeft je veel meer inzicht, over de kenmerken van onbekende stenen maar ook over mineralen en edelstenen die je al kent. Er gaat een wereld voor je open!

Opbouw en werkwijze van de cursus

Na aanschaf van de cursus krijg je toegang tot een besloten deel van de website waar je de cursus in je eigen tempo kan volgen. In de basiscursus vind je 5 modules met elk 3 lessen met de elementaire basiskennis die je nodig hebt om kenmerken en eigenschappen van mineralen te leren waarnemen. De lessen bevatten per keer ongeveer 20-30 minuten video met uitleg over de theorie en praktische voorbeelden, daarnaast een samenvatting in tekst. Na elke les kun je zelf aan de slag aan de hand van opdrachten, waar je individueel feedback op krijgt. Aan het eind van elke module kun je zelf je kennis testen met een quiz. Er is bovendien elke maand een live-sessies gepland via Zoom waar je aan kan deelnemen en je vragen kan stellen.

Je kunt je op elk moment aanmelden voor de basiscursus en na de aankoop meteen beginnen met de eerste module. Zodra je een module, les, opdracht of quiz hebt afgerond, komt de volgende beschikbaar. Dit systeem stelt je in staat om op je eigen tempo te leren, terwijl het tegelijkertijd aanmoedigt om continu actief te blijven met de lessen en opdrachten. Als docent begrijp ik dat cursisten soms een extra motivatie nodig hebben. Daarom adviseer ik je om actief deel te nemen aan de community waar je toegang toe krijgt. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk vragen kunt stellen, antwoorden kunt delen en elkaar kunt ontmoeten in de community en tijdens de live-sessies. Door daarnaast gespreid te studeren, en niet alles in één keer af te ronden, bereik je betere resultaten.

De gemiddelde doorlooptijd van de cursus is ongeveer 3 maanden maar je hebt levenslang toegang! Dus je kan echt in eigen tempo leren en later altijd nog eens herhalen of een les terugkijken. Na afronding kun je een certificaat downloaden.

***Deze cursus gaat uit van de geologische (wetenschappelijke) benadering, er wordt geen aandacht besteed aan de esoterische/metafysische aspecten, zoals de energetische werking van mineralen en edelstenen.***

Toon meer

Wat ga je leren?

 • Deze cursus bied je de mogelijkheid om een stevige basis te leggen en je kennis uit te breiden over mineralen, edelstenen en kristallen, waardoor je in staat bent om vol vertrouwen deel te nemen aan discussies over dit onderwerp en je inzichten te delen met anderen.
 • Je leert anders naar mineralen te kijken en ze goed te bestuderen aan de hand van een stappenplan, waardoor je nieuwe perspectieven en inzichten zult opdoen.
 • Je leert eenvoudige hulpmiddelen te gebruiken om de eigenschappen van mineralen te observeren of testen, wat je onafhankelijkheid en zelfredzaamheid vergroot.
 • Je gaat zelf de theorie toepassen aan de hand van praktische voorbeelden van een aantal veel voorkomende mineralen en edelstenen, wat leidt tot een beter begrip en meer voldoening.
 • Het oefenen met het herkennen en determineren van mineralen draagt bij aan de ontwikkeling van praktische vaardigheden die nuttig zijn voor zowel het uitvoeren van een hobby of als professioneel (ver)koper.
 • Na afronding van de cursus ben je in staat om een aantal veel voorkomende mineralen te herkennen en te identificeren op basis van hun kenmerken.

Cursus inhoud

Module 1: Basisbegrippen mineralen, edelstenen en kristallen

 • Les 1.1: Wat zijn mineralen, edelstenen en kristallen?
  32:02
 • Opdracht 1.1: Wat is het nu?
 • Opdracht 1.2: Uit welke elementen bestaan deze mineralen?
 • Les 1.2: Hoe kan ik mineralen en edelstenen leren herkennen?
  24:05
 • Opdracht 1.3: Het 10-stappenplan toepassen
 • Les 1.3: Orde in de chaos – Systematische indeling van mineralen
  21:53
 • Opdracht 1.4: Uit je eigen verzameling
 • Test zelf je kennis van module 1

Module 2: Vorm van een mineraal

Module 3: Eigenschappen observeren

Module 4: Herkennen van veel voorkomende mineralen

Module 5: Oefenen met het leren herkennen en determineren

Student waarderingen & beoordelingen

5.0
Totaal 9 waarderingen
5
9 waarderingen
4
0 waardering
3
0 waardering
2
0 waardering
1
0 waardering
2 weken geleden
Ik heb de basiscursus voltooid , het is voor mij een moeilijk onderwerp en ik heb nog steeds best moeite met de herkenning van mineralen . Dat ligt zeker niet aan Rolf en de cursus . De cursus zit didactisch erg goed in elkaar . Het stimuleert , gevarieerd er zit zinvolle herhaling in en een gevarieerd aanbod van opgaven . De theorie wordt erg rustig uitgelegd en als je het nog een keer wil zien dan kan dat uiteraard. Rolf regeert uiterst snel en volledig op voltooide opgaven en ook vragen, zeer stimulerend . Rolf heeft heel veel expertise maar kan zich erg goed verplaatsen in het niveau van de cursisten. Ik ben net terug van mijn eerst praktijk ervaring in groeves en dan blijkt dat de cursus me veel ondersteuning en herkenning geeft . Kortom een aanrader, deze cursus . Het enig wat ik lastig vond is het sturen van foto's van mineralen bij de opdrachten , vaak te veel MB maar dat is wellicht al opgelost. Otto Venema
2 maanden geleden
Heel fijne cursus! Echt een aanrader voor iedereen die meer wil weten over mineralen. Ik ga hier ook zeker mee verder! Dankjewel Rolf!
2 maanden geleden
Hele fijne en zeer leuke cursus om te volgen. Stap voor stap, duidelijke filmpjes, duidelijk gesproken, heel overzichtelijk cursusmateriaal. Na de ingeleverde opdrachten heldere feedback ontvangen. Echte aanrader, ook zeker als je vanaf 0 begint!
4 maanden geleden
Gemakkelijk online te volgen. Hele duidelijke uitleg. Zeer geschikt voor beginners. Ik wist helemaal niets over mineralen namelijk. De docent staat altijd paraat bij vragen en problemen. Ik heb deze basiscursus als heel erg nuttig ervaren. Ik heb nu een basiskennis over mineralen. Hiermee kan ik gaan oefenen om mineralen te gaan determineren zodat ik deze later herken. Ik kijk zeker anders naar mineralen vanaf nu.
Dit smaakt naar meer! Ik ga zeker verder met de vervolgcursus.
9 maanden geleden
ECHT EEN AANRADER! (Basiscursus Mineralen Herkennen)
Een zeer leerzame cursus, met een gebruiksvriendelijke online leeromgeving. Hier wordt duidelijk en in een rustig tempo de stof uitgelegd dit samen met mooie voorbeelden. Alles is daarnaast ook nog na te lezen. Na iedere opdracht krijg je duidelijke feedback terug wat op zichzelf ook al zeer leerzaam is. Na de cursus was ik in staat om zelf een onbekend mineraal met behulp van de geleerde kennis te determineren. Wat uiteraard zeer gaaf is om dat zelf te kunnen doen. Door de cursus is mijn interesse zeker gegroeid. Alex
10 maanden geleden
Ik kan me alleen maar aansluiten bij wat de andere cursisten schrijven. Top!! Echt heel interessant. En het leuke: na de cursus ben je nog lang niet uitgeleerd. Er is een wereld voor me open gegaan waar ik naar hartenlust in kan ronddwalen op zoek naar kennis. Als ik tijd heb zal ik zeker regelmatig naar deze wereld terugkeren om mijn kennis verder te ontwikkelen. Dat kan zijn in mijn eigen verzamelingetje, al determinerend of op internet waar veel aanvullende films te vinden zijn, zowel van Rolf als van anderen.
Rolf, ontzettend bedankt!
10 maanden geleden
Deze cursus is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in mineralen. Rolf legt duidelijk de materie uit door gebruikt te maken van voorbeelden uit zijn eigen collectie. Uit de manier waarop alles wordt aangedragen is de achtergrond die Rolf heeft als leraar en zijn passie voor mineralen duidelijk te herkennen.
De opdrachten sluiten goed aan op de behandelde theorie. Alle opdrachten worden naar beoordeling voorzien van een opbouwende feedback. Rolf is hiernaast ook makkelijk te bereiken voor vragen en hulp.

Alex
10 maanden geleden
Hallo Lezer van dit bericht. Ik geef je graag mijn mening over de basiscursus mineralen herkennen die ik in de zomer van 2023 gevolgd heb. Met een woord: een FEESTJE. Zo, als je nu al denkt dat wil ik ook, ik hoef niet verder te lezen, dan is dat natuurlijk goed! Maar ik zal je zeggen waarom deze cursus zo goed is. Je krijgt in overzichtelijke modules een 10 stappenplan aangeboden om zelf eens te kijken met welk mineraal je nu te maken hebt. Als je dat 10 stappenplan volgt en de tips en trics inzet die je aangeboden krijgt van Rolf gedurende de vele filmpjes en schriftelijke uitleg, dan is het in principe mogelijk, om zelf tot een determinatie te komen van je eigen steen, waarvan je dus geen idee hebt wat het is. Dat is het eindstation! Onderweg komt op je pad: filmpjes, schriftelijk materiaal, opdrachten, een afsluitende quiz per module. Juist door het maken van de opdrachten kom je tot een enorme verdieping wat natuurlijk je eerste doel is! Rolf geeft adequate feedback op je opdrachten. Bovendien is het fijn om naar Rolf te luisteren en kennis te nemen van zijn enorme bron van kennis over gesteenten, mineralen met of zonder kristallen, die hij graag met je deelt. Ik zeg: ben je geïnteresseerd in al die kleurige vriendjes die zo in de aardbodem te vinden zijn, wil je meer weten en leren hoe je deze kan herkennen, twijfel geen moment: en doe deze cursus! Fijne superdag en als je besluit de cursus te gaan doen: superfijne stenenreis toegewenst! Tischa
10 maanden geleden
De Basiscursus Mineralen herkennen van Rolf Egberink is zeer uitgebreid en enorm leerzaam.
De best wel moeilijke materie weet Rolf goed en duidelijk uit te leggen door middel van zowel filmpjes als tekst. De bijbehorende opdrachten helpen je om zelf aan de slag te gaan en de geleerde stof in de praktijk te brengen. Rolf geeft een snelle en uitgebreide feedback en zo nodig nog extra informatie. Al met al een echte aanrader als je zelf meer wilt weten van edelstenen en mineralen en het leren herkennen van de verschillende soorten.

Patty