Bekende combinatie van Azuriet en Malachiet van zeldzame locatie: Sepon mijn in Laos

azuriet en malachiet

Bij het verzamelen van mineralen is voor velen niet alleen de soort belangrijk, maar zeker ook de locatie. Soms is de locatie zelfs meer bijzonder dan het mineraal op zich. Een opmerkelijk voorbeeld hiervan is de combinatie van de secundaire kopermineralen azuriet en malachiet uit de Sepon mijn in Laos.

De unieke Sepon mijn in Laos

De goud- en kopermijn van Sepon bevindt zich in zuid-centraal Laos, in het Vilabouly-district van de provincie Savannakhet, 235 km ten oosten van de stad Savannakhet en 40 km ten noorden van de stad Sepon. Meer specifiek komt dit zeldzame stuk uit de Khanong Open Pit (open groeve) bij Sepon.

Hoewel de combinatie van azuriet en malachiet op veel plaatsen op de wereld voorkomt, is de Sepon mijn een zeer bijzondere locatie. Materiaal van deze locatie zie je slechts zelden op de markt.

Khanong Open Pit koper- en goudmijn

De Khanong Open Pit koper- en goudmijn werd geopend in 2003 en bestaat uit een 3-tal open koperputten en 18 goudputten (waarvan het grootste deel al uitgeput is). Vanaf 2021 is Sepon eigendom van Chifeng Jilong Gold Mining Co. en wordt het geëxploiteerd in samenwerking met de Laotiaanse regering (die een belang van 10% bezit) als Lane Xang Minerals Limited, of LXML. Lane Xang verwijst naar een oude naam voor het koninkrijk Laos en betekent “Het land van een miljoen olifanten”.

Een veranderende focus in de mijnbouw

De aanvankelijk omvangrijke goudwinning is inmiddels behoorlijk teruggelopen omdat ertsreserves uitgeput raakten. In 2013 is de goudfabriek zelfs grotendeels stilgelegd en concentreerde de Sepon-operatie zich op de winning van koper. De koperactiviteiten begonnen in 2003 met de verwerking van erts uit de Khanong open groeve met een gemiddelde van 5,4% Cu. Tot 2020 werden bijkomende open groeven ontgonnen, waarna de koperproductie grotendeels werd stopgezet en de goudfabriek opnieuw werd opgestart.

Zeldzame verschijning op de Europese markt

Als dit materiaal al het land Laos kan verlaten, gaat het vaak richting China. Af en toe komt dit materiaal op de Europese markt, voor het eerst in St. Marie-Aux-Mines in 2015.

Dankzij Ed van @PristineMinerals kon ik dit zeldzame stuk toevoegen aan mijn collectie.

Kenmerken van de Azuriet en Malachiet uit Sepon

Het unieke aan dit stuk zijn de bladige azurietkristallen die een kern bevatten van pseudomorfe malachiet, waarbij de azurietlaag aan de buitenkant slechts heel dun is. Het specimen weegt 292 gram en meet 64 x 61 x 48 mm, met het grootste azurietkristal op 8 mm.

Dit bijzondere exemplaar maakt deel uit van de collectie van Rolf Egberink (#1340) en is geregistreerd onder MinID 2Q9-LMF.

Let op: Specifieke kenmerken van de Sepon mijn

Sinds medio 2015 is er in de Khanong Pit geen azuriet van specimenkwaliteit meer gevonden. Veel specimens die zogenaamd uit de Sepon Mine of uit Laos komen, zijn waarschijnlijk afkomstig uit China. Daarom is het belangrijk om op de heel specifieke kenmerken van deze locatie te letten, zoals de matrix van ijzeroxiden en de dunne laag azuriet over de pseudomorfe kristallen.

De zeldzame combinatie van azuriet en malachiet uit de Sepon mijn in Laos is een uniek en fascinerend onderwerp voor verzamelaars en liefhebbers van mineralen. Dankzij de zeldzaamheid en specifieke kenmerken van de mineralen uit deze locatie, vormen ze een waardevolle aanvulling op elke verzameling. Let echter goed op de herkomst en kenmerken van de aangeboden specimens, om te verzekeren dat je een authentiek stuk uit de Sepon mijn in handen krijgt.

Schrijf je HIER in en ontvang maandelijks Steengoede post

Ontdek elke maand de wereld van mineralen en edelstenen met mijn boeiende nieuwsbrief! Ontvang updates over nieuwe activiteiten, leer fascinerende feiten en lees de nieuwste analyses.

Verwante artikelen

Analyse: Nuummiet

Groenlandse Nuummiet en lookalikes​ Nuummiet is een onofficiële naam voor een donker metamorf gesteente met langwerpige, goudkleurig iriserende kristallen, bestaand uit afwisselende lamellen van anthophylliet en gedriet (ortho-amfibolen).…

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *