Lewisian Gneiss: De fascinerende geschiedenis van een van de oudste gesteenten op aarde

Mimatiet

Het Isle of Lewis and Harris, gelegen in de Buiten-Hebriden van Schotland, is de thuisbasis van Lewisian Gneiss, een van de oudste gesteenten op aarde. Met een leeftijd variërend van 3,0 tot 1,7 miljard jaar oud, geeft dit bijzondere gesteente wetenschappers waardevolle inzichten in de vroege geologische geschiedenis van onze planeet.

Lewisian Gneiss is ontstaan uit nog oudere metamorfe en magmatische gesteenten, voornamelijk graniet, tijdens een periode van miljoenen jaren waarin intensieve tektonische activiteit plaatsvond. Continentale korst werd samengedrukt en gebergten werden gevormd. Onder hoge druk en temperatuur werden de oudere gesteenten omgezet in gneis, een metamorf gesteente dat bestaat uit fijne banden van verschillende mineralen, zoals kwarts, veldspaat, mica en amfibool.

Het Isle of Lewis and Harris biedt tal van mogelijkheden om dit unieke gesteente te bestuderen. Of het nu langs wegen is waar het gesteente zichtbaar wordt in dwarsdoorsneden of op plekken waar het natuurlijke landschap de schoonheid van Lewisian Gneiss onthult, bezoekers kunnen de geschiedenis van deze fascinerende gesteenten bijna aanraken.

Naast het wetenschappelijke belang is Lewisian Gneiss ook een geliefd verzamelobject geworden vanwege de mooie structuren en kleuren. Sieraden gemaakt van dit bijzondere gesteente zijn eveneens populair, waarbij de geschiedenis van miljarden jaren rond de hals of pols gedragen kan worden.

Een bezoek aan het Isle of Lewis and Harris in Schotland biedt de unieke kans om een van de oudste gesteenten op aarde te ervaren. Wandelend over het eiland kan men zich alleen maar verwonderen over de verhalen die deze oude gesteenten te vertellen hebben en de geologische geschiedenis die ze vertegenwoordigen.

Gneis en Migmatiet
Geplooide granitische intrusie in donkere amfiboliet
Verschoven dyke van amfiboliet (donkergrijs) in gneis (lichtgrijs) met een latere granitische intrusie (roze)

Schrijf je HIER in en ontvang maandelijks Steengoede post

Ontdek elke maand de wereld van mineralen en edelstenen met mijn boeiende nieuwsbrief! Ontvang updates over nieuwe activiteiten, leer fascinerende feiten en lees de nieuwste analyses.

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *