Flos Ferri: de delicate en zeldzame vorm van aragoniet

Flos Ferri 2

Flos Ferri, ofwel ‘bloemen van ijzer’, is een unieke en zeldzame variëteit van aragoniet. Deze prachtige vorm van aragoniet komt voor in delicate witte koraalachtige vormen, wat het een geliefd verzamelobject maakt. In dit artikel ontdek je meer over de bijzondere eigenschappen en geschiedenis van Flos Ferri.

Ontstaan van Flos Ferri

Flos Ferri, ook wel ‘ijzervaren’ genoemd, ontstaat in grotten en andere karstomgevingen. Het vormt zich door de werking van koolzuurhoudend water op ijzerhoudende kalksteen. De unieke en fragiele vormen van Flos Ferri ontstaan door dit natuurlijke proces, wat bijdraagt aan de zeldzaamheid en aantrekkingskracht van dit mineraal.

Oorsprong en mijnbouw

Deze bijzondere vorm van aragoniet werd oorspronkelijk gemeld van de Stiermarkse Erzberg, in Stiermarken, Oostenrijk. Het erts uit dit gebied bestaat uit een mengsel van sideriet, ankeriet en ijzerhoudend dolomiet. De afzetting wordt beschouwd als de grootste siderietafzetting ter wereld.

De winning van het erts in de Stiermarkse Erzberg begon ergens tussen 800 AC en de 12e eeuw. In 2020 bedroeg de ertsproductie ongeveer 3 miljoen ton.

Zeldzaamheid en verzamelwaarde

Flos Ferri is een geliefd verzamelobject vanwege de prachtige en delicate vormen. Het is echter erg kwetsbaar, waardoor het relatief weinig op de markt wordt aangeboden. Vooral goede stukken waarbij de structuren nog op het gesteente zitten zijn zeldzaam. Verzamelaars zijn dan ook verheugd als ze een exemplaar kunnen toevoegen aan hun collectie, zoals het geval was met een recente aanwinst via Galerie Morion.

Flos Ferri is een fascinerende en zeldzame variëteit van aragoniet met een unieke geschiedenis en opvallende delicate witte koraalachtige vormen. Als je de kans krijgt om een exemplaar te bemachtigen, wees je dan bewust van de zeldzaamheid en bijzondere aard van dit prachtige mineraal.

Schrijf je HIER in en ontvang maandelijks Steengoede post

Ontdek elke maand de wereld van mineralen en edelstenen met mijn boeiende nieuwsbrief! Ontvang updates over nieuwe activiteiten, leer fascinerende feiten en lees de nieuwste analyses.

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *