Analyse: Azumar of Amazoniet?
Onderaan de pagina vind je een korte samenvatting en kun je een pdf met alle info en foto’s downloaden.
Azumar™ is een niet-geregistreerde commerciële naam, in 2014 bedacht door Robert Simmons (Heaven & Earth) en gebruikt voor materiaal dat hij op de markt bracht tijdens de grote mineralenshow in Tucson, Verenigde Staten. Door hem beschreven als kwarts met kaoliniet en sporen mineralen. Kaoliniet is een mineraal uit de kaoliniet-serpentijn groep en het materiaal ziet eruit als serpentijn, mogelijk groenblauw gekleurd door koper of chrysocolla. Het feit dat dit materiaal gevonden is in Arizona, Verenigde Staten, maakt deze samenstelling waarschijnlijk maar er is nergens een gedegen analyse te vinden.
De merknaam Azumar® is overigens voor veel landen geregistreerd door een Frans farmaceutisch bedrijf en voor verschillende andere zaken (alcoholisch drankje in Spanje, resort in de Philipijnen, enzovoort) en hebben geen link met het mineraal.
In 2021 is een gepolijste handsteen van ‘azumar’ geanalyseerd in een laboratorium omdat er op basis van eigen onderzoek twijfels waren bij de exacte samenstelling. De steen waar het om gaat wordt in Nederlandse en buitenlandse webshops en winkels onder verschillende benamingen aangeboden: onder andere ‘azumar’ maar ook ‘amazoniet met rookkwarts (en lepidoliet)’. Na eigen onderzoek werd vastgesteld dat het in dit geval om amazoniet ging, (rook)kwarts en een paarse glimmer, waarschijnlijk lepidoliet. Maar er zat ook nog een zwart tot donkergroen onbekend mineraal in en er leek geen kaoliniet in te zitten.
Uit de resultaten van de röntgendiffractie (XRD) blijkt dat de groene hoofdmassa inderdaad bestaat uit de microklien variëteit amazoniet met daarin kwarts (op basis van de kleur: rookkwarts). De paarse glimmer is geanalyseerd als muscoviet, een nadere chemische analyse is nodig om vast te stellen of het inderdaad gaat om de lithium-rijke muscoviet die lepidoliet genoemd wordt. Het onbekende zwart tot donkergroene mineraal blijkt fluor-elbaiet te zijn (een toermalijn). Er is geen kaoliniet, koper of chrysocolla aangetroffen. Het gaat bij deze steen dus in ieder geval niet om het materiaal dat Simmons als Azumar™ beschreef. Na wat zoekwerk op internet blijkt dat dat materiaal wel veel op amazoniet lijkt en een deel van het materiaal dat online aangeboden wordt ook daadwerkelijk amazoniet is, maar het brengt waarschijnlijk meer geld op als Azumar™.
Samengevat
De onderzochte steen die onder de naam ‘Azumar’ door verschillende Nederlandse groothandels en webshops/winkels wordt aangeboden is geen Azumar™ zoals beschreven door Robert Simmons. Uit de resultaten van laboratorium analyse blijkt de steen te bestaan uit amazoniet, rookkwarts, een paarse muscoviet (waarschijnlijk lepidoliet) en fluor-elbaiet, een variant van toermalijn.
DOWNLOAD HIER EEN PDF MET BOVENSTAANDE INFORMATIE.
Deze analyse werd mede mogelijk gemaakt door donaties. Dank aan Marianne Verspeek (Mijn Wenspakket) voor het beschikbaar stellen van de steen.