4.75
(4 Beoordelingen)

Mini Cursus Groeivormen van Kwarts

Categorieën: Mini cursus
Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

Kwarts is een veelvoorkomend mineraal met enorm veel varianten en groeivormen. Het bekendst zijn natuurlijk de zeskantige zuiltjes met een punt erop, maar heb je ook weleens gehoord van een Tessin habitus of Artisjokken-kwarts?

Deze Mini Cursus Groeivormen van Kwarts helpt je om beter te worden in het herkennen en uit elkaar houden van al die verschillende groeivormen. Je leert hoe kwarts kristallen groeien en je krijgt uitleg over de belangrijkste kenmerken en benamingen horend bij de veelheid aan vormen. 

Deze Mini Cursus is geschikt voor iedereen die zich verder wil verdiepen in de groeivormen van kwarts. Je kan direct starten en je hebt 180 dagen lang toegang om de Mini Cursus in je eigen tijd en tempo te doorlopen. 

De Mini Cursus Groeivormen van Kwarts bestaat uit drie delen:

 • Deel 1: Inleiding kwarts en kristalgroei – over de eigenschappen van het mineraal kwarts, een algemene basis over kristalgroei en de groei van kwarts kristallen in het bijzonder.
 • Deel 2: Basis kristalvormen van kwarts – uitleg en veel voorbeelden van de basis kristalvormen van kwarts met hun meest voorkomende uiterlijke verschijningsvormen (habitus), zoals trigonale en hexagonale kristallen, Dauphiné habitus, Tessin en Muzo habitus.
 • Deel 3: Typische groeivormen van kwarts – achtergrond en voorbeelden van allerlei typische groeivormen van kwarts die een aparte naam hebben gekregen, zoals vensterkwarts en scepters, gesplitste groei (bijvoorbeeld kaars-kwarts en cactus-kwarts), Gwindel groei, tweelinggroei, geheelde kristallen zoals Faden-kwarts, enzovoort.

Na aanschaf van de Mini Cursus krijg je toegang tot een besloten deel van de website waar je de cursus in je eigen tijd en tempo kan volgen. Elk deel bevat een video van ongeveer 25-45 minuten. De video’s bevatten uitleg over de theorie maar vooral ook praktische voorbeelden uit mijn eigen collectie. Aan het eind van de Mini Cursus krijg je een samenvatting met afbeeldingen van de verschillende groeivormen en kun je zelf je kennis testen met een quiz. 

***Deze cursus gaat uit van de geologische (wetenschappelijke) benadering, er wordt geen aandacht besteed aan de esoterische/metafysische aspecten, zoals de energetische werking van mineralen en edelstenen. Er wordt wel een aantal esoterische benamingen voor groeivormen zoals ‘Lemurische kwarts’ en ‘Elestiaal kwarts’ besproken vanuit geologische benadering.***

Toon meer

Wat ga je leren?

 • Deze Mini Cursus biedt jou de mogelijkheid om je te verdiepen in de verschillende groeivormen van het mineraal kwarts.
 • Je leert hoe kwarts kristallen groeien en je krijgt uitleg over de belangrijkste kenmerken en benamingen horend bij de veelheid aan vormen.
 • Na afronding van de Mini Cursus ben je in staat om de meest voorkomende verschillende kristalvormen en typische groeivormen van kwarts te herkennen en uit elkaar te houden.

Cursus inhoud

Mini Cursus Groeivormen van Kwarts
In deel 1 geef ik een korte inleiding over kwarts, de eigenschappen van het mineraal en de indeling van de verschillende variëteiten. Daarnaast bevat deel 1 een inleiding over kristalgroei van kwarts. In deel 2 komen de basis kristalvormen van kwarts aan de orde, naast theoretische uitleg laat ik ook voorbeelden zien van de verschillende kristallen. In het 3e deel bespreek ik een aantal typische groeivormen van kwarts en leg ik uit hoe deze ontstaan.

 • Deel 1: Inleiding kwarts en kristalgroei
  26:07
 • Deel 2: Basis kristalvormen van kwarts
  30:38
 • Deel 3: Typische groeivormen van kwarts
  44:56
 • Quiz over Groeivormen van Kwarts

Student waarderingen & beoordelingen

4.8
Totaal 4 waarderingen
5
3 waarderingen
4
1 waardering
3
0 waardering
2
0 waardering
1
0 waardering
3 weken geleden
Ik vond de cursus informatief, maar wel en beetje saai. Geluid was niet steeds even luid, beeld voldoende. Er zouden nog wat meer echte stenen in mogen voorkomen. Presentatie prima.
1 maand geleden
Ik ben heb deze cursus aangeschaft omdat ik vragen bij de "fantasie benamingen had" deze zijn allemaal helder beantwoord.
De lesstof was makkelijk te begrijpen ik heb de cursus in een middag kunnen doen. Ik adviseer deze cursus zeker aan wederverkopers en aan mensen die meer willen leren over de groei van kwarts. Deze prachtige informatieve cursus is echt de moeite waard.
Bedankt Rolf!
Warme groet, Jennifer.
1 maand geleden
Een aanvulling op de Basiscursus. Geeft nog verder verdieping in de verschillende groeivormen van kwarts. Helder uitgelegd. Door de vele echte voorbeelden uit de verzameling van Rolf, krijg je een zeer duidelijk beeld van de verschillende groeivormen.

Zeker een aanrader! Eenvoudig te volgen ook.
3 maanden geleden
Wat een geweldige cursus met heel veel informatie. Er is een wereld voor mij open gegaan. Zeer interessant met vele voorbeelden om alles te verduidelijken.