Basiscursus Mineralen herkennen (Oktober 2023)

Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

Mineralen, edelstenen en kristallen zijn mooi om naar te kijken en veel mensen vinden ze interessant om te verzamelen. Maar als je eenmaal een mooi exemplaar hebt gevonden of gekocht, kan het best lastig zijn om te weten wat voor steen het eigenlijk is. Hoe kom je erachter welk mineraal of kristal je hebt en hoe vind je de naam ervan? Je kunt hiervoor een boek over mineralen gebruiken of informatie op internet opzoeken, maar hoe doe je dat precies?

De Basiscursus Mineralen Herkennen helpt je om beter te worden in het herkennen en uit elkaar houden van mineralen en edelstenen. In deze cursus leer je wat mineralen, edelstenen en kristallen eigenlijk zijn en je krijgt uitleg over de belangrijkste begrippen horend bij hun vormen en eigenschappen. Met een handige stap-voor-stap aanpak leer je systematisch naar eigenschappen van mineralen te kijken zoals kristalvorm, welke kleur ze hebben en hoe hard ze zijn. Dit doe je aan de hand van voorbeelden van een aantal veelvoorkomende mineralen, maar ook met je eigen stenen. Daarna leer je hoe je deze informatie vergelijkt met wat er in boeken of op het internet staat, zodat je kunt ontdekken welke steen je precies voor je hebt.

Je leert in deze cursus vooral om anders naar mineralen en edelstenen te kijken. Dat geeft je veel meer inzicht, over de kenmerken van onbekende stenen maar ook over mineralen en edelstenen die je al kent. Er gaat een wereld voor je open!

Opbouw en werkwijze van de cursus

Na aanschaf van de cursus krijg je toegang tot een besloten deel van de website waar je de cursus in je eigen tempo kan volgen. In de basiscursus vind je 5 modules met elk 3 lessen met de elementaire basiskennis die je nodig hebt om kenmerken en eigenschappen van mineralen te leren waarnemen. De lessen bevatten per keer ongeveer 20-30 minuten video met uitleg over de theorie en praktische voorbeelden, daarnaast een samenvatting in tekst. Na elke les kun je zelf aan de slag aan de hand van opdrachten, waar je individueel feedback op krijgt. Aan het eind van elke module kun je zelf je kennis testen met een quiz. Er zijn bovendien twee live-sessies gepland via Zoom waar je aan kan deelnemen en je vragen kan stellen.

Je kunt je op verschillende momenten per jaar inschrijven voor de basiscursus en na aanschaf kun je direct starten met de eerste module. Vervolgens komt er elke paar weken een volgende module beschikbaar (planning zie bijlage). Op die manier kun je in je eigen tijd aan de modules werken, maar stimuleren we het blijven werken aan de lessen en opdrachten door je te mailen als er een nieuwe module beschikbaar is. Als docent weet ik dat cursisten soms een ‘stok achter de deur’ nodig hebben en gespreid leren leidt tot betere resultaten. Bovendien ben je dan met ongeveer dezelfde inhoud bezig als de andere cursisten en kun je ook onderling vragen en antwoorden uitwisselen en elkaar ‘treffen’ in de live-sessies.

De normale doorlooptijd van de cursus is ongeveer 3 maanden maar je hebt totaal 6 maanden om de cursus af te ronden. Na afronding kun je een certificaat downloaden.

Bij deze cursus ontvang je bronnen met kenmerken of eigenschappen van een aantal veelvoorkomende mineralen. Daarnaast verwijs ik naar de vele mineralengidsen die te koop zijn en bruikbare internetpagina’s. Met behulp van de ervaringen die je opdoet in deze cursus kun je beter gebruik maken van de beschrijvingen in gidsen en op internet om de juiste naam bij een mineraal te vinden.

***Deze cursus gaat uit van de geologische (wetenschappelijke) benadering, er wordt geen aandacht besteed aan de esoterische/metafysische aspecten, zoals de energetische werking van mineralen en edelstenen.***

Toon meer

Wat wil je leren?

 • Deze cursus bied je de mogelijkheid om een stevige basis te leggen en je kennis uit te breiden over mineralen, edelstenen en kristallen, waardoor je in staat bent om vol vertrouwen deel te nemen aan discussies over dit onderwerp en je inzichten te delen met anderen.
 • Je leert anders naar mineralen te kijken en ze goed te bestuderen aan de hand van een stappenplan, waardoor je nieuwe perspectieven en inzichten zult opdoen.
 • Je leert eenvoudige hulpmiddelen te gebruiken om de eigenschappen van mineralen te observeren of testen, wat je onafhankelijkheid en zelfredzaamheid vergroot.
 • Je gaat zelf de theorie toepassen aan de hand van praktische voorbeelden van een aantal veel voorkomende mineralen en edelstenen, wat leidt tot een beter begrip en meer voldoening.
 • Het oefenen met het herkennen en determineren van mineralen draagt bij aan de ontwikkeling van praktische vaardigheden die nuttig zijn voor zowel het uitvoeren van een hobby of als professioneel (ver)koper.
 • Na afronding van de cursus ben je in staat om een aantal veel voorkomende mineralen te herkennen en te identificeren op basis van hun kenmerken.

Cursus inhoud

Module 1: Basisbegrippen mineralen, edelstenen en kristallen

 • Les 1.1: Wat zijn mineralen, edelstenen en kristallen?
  32:02
 • Opdracht 1.1.1: Wat is het nu?
 • Opdracht 1.1.2: Uit welke elementen bestaan deze mineralen?
 • Les 1.2: Hoe kan ik mineralen en edelstenen leren herkennen?
  24:05
 • Opdracht 1.3: Het 10-stappenplan toepassen
 • Les 1.3: Orde in de chaos – Systematische indeling van mineralen
  21:53
 • Opdracht 1.4: Uit je eigen verzameling
 • Test zelf je kennis van module 1

Module 2: Vorm van een mineraal + LIVE moment met Rolf

Module 3: Eigenschappen observeren

Module 4: Herkennen van veel voorkomende mineralen

Module 5: Oefenen met het leren herkennen en determineren + LIVE moment met Rolf

Student waarderingen & beoordelingen

Nog geen beoordeling
Nog geen beoordeling