Op zaterdag 12 april 2025 organiseert de Landelijke Vereniging voor Geologische Activiteiten (LVGA) in Utrecht een lezingendag over METEORIETEN.
Wat zijn meteorieten, hoe zijn ze ontstaan en hoe kunnen meteorieten worden ingedeeld. Daarnaast gaan we in op het zoeken naar meteorieten en naar welke mineralen kunnen ontstaan door de inslag van meteorieten.
Doel van een lezingendag is o.a. de verzamelaars /geïnteresseerden /wetenschappers met elkaar in contact te brengen; er wordt een aantal lezingen verzorgd, zodat men zijn/haar kennis over de hobby kan vergroten; er kunnen verzamelingen getoond worden en er is een boekenmarkt aanwezig.
Als tegemoetkoming in de kosten betalen leden een eigen bijdrage van € 5,- voor koffie/thee. Niet-leden betalen € 20,- (inclusief koffie/thee). Aan de ingang van de zaal te voldoen. Koffie en thee zijn in de pauzes beschikbaar.
Leden van de Nederlandse meteorieten vereniging en studenten die geologie / earthsciences / aardwetenschappen studeren betalen alleen 5 euro voor koffie /thee.
Aanmelding voor deze LVGA lezingendag is verplicht i.v.m. de beveiliging en de catering. Meer informatie en aanmelden vindt u op de website van de LVGA.
HET PROGRAMMA
09.30 – 10.15 Registratie, koffie/thee, ontmoeting, tentoonstelling, geologische boekenmarkt, tafelpresentaties
10.15 – 10.20 Opening lezingendag door dagvoorzitter LVGA, mededelingen
10.25 – 11.10 Lezing over ontstaan van meteorieten, wat zijn meteorieten en hoe kunnen ze het beste worden ingedeeld, door Sebastiaan de Vet (planeet- en meteorietonderzoeker werkzaam bij de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en Naturalis)
11.20 – 12.05 Lezing: Groen. Geel. Esthetisch glas met een kosmisch tintje, door Henk Rijneveld FGA (edelsteenkundige en medewerker van Vereniging Gemma)
12.15 – 12.30 Uitleg over de gang van zaken betreffende de determinatie mogelijkheden in de pauze door de dagvoorzitter
12.30 – 13.40 Lunchpauze (Neem uw eigen lunch mee)
In de lunchpauze op deze lezingendag zijn er allerlei activiteiten.
A1) echtheid onderzoek van door de bezoekers meegebrachte meteorieten of mogelijke meteorieten door middel van een zelf uit te voeren stappenplan van de Meteoren werkgroep.
A2)De uitkomst van het onderzoek laten beoordelen door de medewerkers van de Meteoren werkgroep.
B) De Meteoren werkgroep is aanwezig voor het geven van informatie en demonstratie van slijpplaatjes gemaakt van meteorieten. Tevens verlenen zij hulp bij de uitvoering van het “echtheid stappenplan onderzoek”
C) echtheid onderzoek van door bezoekers meegebrachte ïmpact glass meteorites (moldaviet, lybisch glas en andere tectieten) door Henk Rijneveld FGA
D interactief micrometeorieten door de microscoop zien en zelf in een sample zoeken. Er kunnen micrometeorieten met scan foto’s gekocht worden voor de eigen verzameling.
E) bekijken van tentoongesteld materiaal van o.a. Museum Hofland en uit particuliere verzamelingen.
G) Boekemarkt
Vervolg lezingen
13.45 – 14.30 De oorsprong van micrometeorieten en hoe ze te vinden, door Guido Jonker (Promovendus in de Planetaire Geologie)
14.40 – 15.25 De tocht van een meteoriet door de atmosfeer en het vinden van meteorieten, door Felix Bettonvil. (project manager voor de NOVA Optical IR Group van ASTRON/Sterrewacht Leiden)
15.35 slotwoord door de dagvoorzitter / aankondiging volgende lezingendag etc
15.35 – 15.45 Korte koffiepauze.