5.00
(5 Beoordelingen)

Basiscursus Mineralen herkennen

Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

Mineralen, edelstenen en kristallen zijn prachtig om te bekijken en worden door velen verzameld. Echter, na het vinden of aanschaffen van deze schatten, kan het soms moeilijk zijn om te bepalen om welk mineraal het precies gaat. Hoe herken je een mineraal of kristal en achterhaal je de naam? Hoe maak je gebruik van je mineralengids of informatie op internet?

In deze online basiscursus Mineralen Herkennen zullen we ons richten op veelvoorkomende mineralen en hun eigenschappen. Het doel van de cursus is dat je zelf leert om eigenschappen zoals kristalvorm en hardheid te bestuderen, zodat je mineralen beter kunt herkennen.

Tijdens de cursus behandelen we onderwerpen zoals wat mineralen, edelstenen en kristallen zijn en de basisbegrippen met betrekking tot vormen en eigenschappen. We zullen ook een aantal veelvoorkomende mineralen en edelstenen bekijken en bespreken. In elke online les laat ik naast de theoretische informatie vooral praktische voorbeelden zien. Je leert vooral om anders naar mineralen te kijken.

Door veel aandacht te besteden aan het observeren van mineralen, kun je uiteindelijk “op-zicht”, eventueel met een loep, een mineraal herkennen. Herkennen houdt in dat je eerder geziene objecten door overeenkomst in uiterlijke kenmerken als gelijk ervaart, wat een combinatie van waarnemen en geheugen vereist.

Als een mineraal niet direct herkenbaar is, zijn soms extra waarnemingen of proefjes nodig. In dat geval spreken we van determineren. Determineren betekent het vaststellen van de soort en de naam op basis van de kenmerken of eigenschappen van die soort. Dit vereist een combinatie van waarnemen en testen van eigenschappen.

Om te leren waarnemen, heb je een zekere basiskennis van kenmerken en eigenschappen van mineralen nodig. In deze online cursus vind je de elementaire basiskennis die je nodig hebt. Tijdens de cursus oefenen we met het herkennen en determineren van mineralen.

Bij deze online cursus ontvang je bronnen met kenmerken of eigenschappen van een aantal veelvoorkomende mineralen. Daarnaast verwijs ik naar de vele mineralengidsen die te koop zijn en talloze internetpagina’s. Met behulp van de ervaringen die je opdoet in deze online cursus kun je hopelijk beter gebruik maken van de beschrijvingen in gidsen en op internet om de juiste naam bij een mineraal te vinden.

Toon meer

Wat wil je leren?

 • Met deze cursus zul je je kennis vergroten en de basisbegrippen van mineralen, edelstenen en kristallen leren, waardoor je zelfverzekerd kunt deelnemen aan gesprekken over dit onderwerp.
 • We zullen veel voorkomende mineralen en edelstenen bekijken en bespreken, en een verscheidenheid aan praktische voorbeelden gebruiken om de theorie toe te passen, wat leidt tot een beter begrip en meer voldoening.
 • Je leert anders naar mineralen te kijken en ze goed te bestuderen, waardoor je nieuwe perspectieven en inzichten zult opdoen.
 • Je leert eenvoudige hulpmiddelen te gebruiken om de eigenschappen van mineralen te bestuderen, wat je onafhankelijkheid en zelfredzaamheid vergroot.
 • Het oefenen met het herkennen en determineren van mineralen draagt bij aan de ontwikkeling van praktische vaardigheden die nuttig zijn voor zowel het uitvoeren van een hobby of als professioneel (ver)koper.
 • Na afronding van de cursus zul je in staat zijn om veel voorkomende mineralen te herkennen en identificeren op basis van hun kenmerken. Je bent straks zeker voldaan en hebt echt wat gepresteerd.
 • Deze pilotcursus biedt de mogelijkheid om input en feedback te geven om de cursus verder te optimaliseren, wat bijdraagt aan beter educatie voor andere liefhebbers van stenen.

Cursus inhoud

Module 1: Basisbegrippen mineralen, edelstenen en kristallen

 • Les 1.1: Wat zijn mineralen, edelstenen en kristallen?
  32:02
 • Opdracht 1.1: Wat is het nu?
 • Opdracht 1.2: Uit welke elementen bestaan deze mineralen?
 • Les 1.2: Hoe kan ik mineralen en edelstenen leren herkennen?
  24:05
 • Opdracht 1.3: Het 10-stappenplan toepassen
 • Les 1.3: Orde in de chaos – Systematische indeling van mineralen
  21:53
 • Opdracht 1.4: Uit je eigen verzameling
 • Test zelf je kennis van module 1

Module 2: Vorm van een mineraal + LIVE moment met Rolf

Module 3: Eigenschappen observeren

Module 4: Herkennen van veel voorkomende mineralen

Module 5: Oefenen met het leren herkennen en determineren + LIVE moment met Rolf

Student waarderingen & beoordelingen

5.0
Totaal 5 waarderingen
5
5 waarderingen
4
0 waardering
3
0 waardering
2
0 waardering
1
0 waardering
Alex van Osch
1 maand geleden
ECHT EEN AANRADER! (Basiscursus Mineralen Herkennen)
Een zeer leerzame cursus, met een gebruiksvriendelijke online leeromgeving. Hier wordt duidelijk en in een rustig tempo de stof uitgelegd dit samen met mooie voorbeelden. Alles is daarnaast ook nog na te lezen. Na iedere opdracht krijg je duidelijke feedback terug wat op zichzelf ook al zeer leerzaam is. Na de cursus was ik in staat om zelf een onbekend mineraal met behulp van de geleerde kennis te determineren. Wat uiteraard zeer gaaf is om dat zelf te kunnen doen. Door de cursus is mijn interesse zeker gegroeid. Alex
Karin Lagerweij
2 maanden geleden
Ik kan me alleen maar aansluiten bij wat de andere cursisten schrijven. Top!! Echt heel interessant. En het leuke: na de cursus ben je nog lang niet uitgeleerd. Er is een wereld voor me open gegaan waar ik naar hartenlust in kan ronddwalen op zoek naar kennis. Als ik tijd heb zal ik zeker regelmatig naar deze wereld terugkeren om mijn kennis verder te ontwikkelen. Dat kan zijn in mijn eigen verzamelingetje, al determinerend of op internet waar veel aanvullende films te vinden zijn, zowel van Rolf als van anderen.
Rolf, ontzettend bedankt!
AV
2 maanden geleden
Deze cursus is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in mineralen. Rolf legt duidelijk de materie uit door gebruikt te maken van voorbeelden uit zijn eigen collectie. Uit de manier waarop alles wordt aangedragen is de achtergrond die Rolf heeft als leraar en zijn passie voor mineralen duidelijk te herkennen.
De opdrachten sluiten goed aan op de behandelde theorie. Alle opdrachten worden naar beoordeling voorzien van een opbouwende feedback. Rolf is hiernaast ook makkelijk te bereiken voor vragen en hulp.

Alex
TJ
2 maanden geleden
Hallo Lezer van dit bericht. Ik geef je graag mijn mening over de basiscursus mineralen herkennen die ik in de zomer van 2023 gevolgd heb. Met een woord: een FEESTJE. Zo, als je nu al denkt dat wil ik ook, ik hoef niet verder te lezen, dan is dat natuurlijk goed! Maar ik zal je zeggen waarom deze cursus zo goed is. Je krijgt in overzichtelijke modules een 10 stappenplan aangeboden om zelf eens te kijken met welk mineraal je nu te maken hebt. Als je dat 10 stappenplan volgt en de tips en trics inzet die je aangeboden krijgt van Rolf gedurende de vele filmpjes en schriftelijke uitleg, dan is het in principe mogelijk, om zelf tot een determinatie te komen van je eigen steen, waarvan je dus geen idee hebt wat het is. Dat is het eindstation! Onderweg komt op je pad: filmpjes, schriftelijk materiaal, opdrachten, een afsluitende quiz per module. Juist door het maken van de opdrachten kom je tot een enorme verdieping wat natuurlijk je eerste doel is! Rolf geeft adequate feedback op je opdrachten. Bovendien is het fijn om naar Rolf te luisteren en kennis te nemen van zijn enorme bron van kennis over gesteenten, mineralen met of zonder kristallen, die hij graag met je deelt. Ik zeg: ben je geïnteresseerd in al die kleurige vriendjes die zo in de aardbodem te vinden zijn, wil je meer weten en leren hoe je deze kan herkennen, twijfel geen moment: en doe deze cursus! Fijne superdag en als je besluit de cursus te gaan doen: superfijne stenenreis toegewenst! Tischa
PV
2 maanden geleden
De Basiscursus Mineralen herkennen van Rolf Egberink is zeer uitgebreid en enorm leerzaam.
De best wel moeilijke materie weet Rolf goed en duidelijk uit te leggen door middel van zowel filmpjes als tekst. De bijbehorende opdrachten helpen je om zelf aan de slag te gaan en de geleerde stof in de praktijk te brengen. Rolf geeft een snelle en uitgebreide feedback en zo nodig nog extra informatie. Al met al een echte aanrader als je zelf meer wilt weten van edelstenen en mineralen en het leren herkennen van de verschillende soorten.

Patty